Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet
Det här är boken som både kommer att göra dig på allvar övertygad om att det är smart och hälsosamt att äta insekter, men som också berättar historien om en helt ny bransch, utmaningarna och vad som krävs för att ätbara insekter ska bli riktigt klimatsmart.
(Känd från TV! Kolla in TV4 nyhetsmorgon, Aftonbladet TV).
Följ med på en spännande resa bland entoprenörer, forskare och ut i världen… långt utanför din trygghetssfär. Inspireras också av nyskapade fantastiska recept från Sveriges insektskock Ola Albrektsson och få handfasta tips om hur du köper, odlar, lagar och samlar in insekter.
”Det är en faktatät och intressant, delvis visionär skildring av framväxten av en ny matkultur, som också analyserar förutsättningarna som behövs för framgång i lanseringen av insekter som mat. (…) En intressant genomgång och plädering för framtidens kanske proteinrikaste föda.”
Gunnar Westling, BTJ-häftet nr 3, 2019
Boken går att köpa hos bokhandlare (bland annat hos Akademibokhandeln) och hos näthandlare som Bokus och Adlibris.
Samt i Pug förlags webbshop >>
Några anledningar att köpa boken:
1. Argumenten: Därför ska vi äta insekter!
Vad är egentligen poängerna med att äta insekter? Varför ska vi i väst bry oss om insekter som livsmedel?
Anders Engström ägnar fyrtio sidor i boken åt att gå igenom de viktigaste argumenten. Håller du med?
2. Inspireras av recepten!
Insekter är en spännande råvara och en intressant utmaning för en västerländsk kock. Förutom ett par burgarrecept (som Anders labbat fram) bjuder boken på tio fantastiska recept från Sveriges främsta insektskock Ola Albrektsson. En njutning för gom och öga. Recept för såväl nybörjare som avancerad kock!
3. Psykologi, beteendevetenskap & juridik: Hur överkommer vi hindren?
Argumenten är starka, men det finns också hinder som inte gör det helt lätt att ta till sig insekter som mat. I boken går Anders igenom hindren (såsom den omtalade ”Uäääck-faktorn”) och identifierar några vägar framåt.
4. Business & politik: Läs historien om entoprenörerna och kampen med Livsmedelsverket!
Historien bakom att västvärlden började intressera sig för ätbara insekter är spännande. Träffa de första ”entoprenörerna” i Sverige, de motgångar de mötte, och följ med Anders på hans ”bugtour” där han träffar de mer lyckligt lottade kollegorna i Finland och Danmark.
5. DIY: Lev framtiden idag!
Tillhör du dem som är redo att ge dig i kast med att äta insekter redan idag? I boken får du:
- En guide till ätbara insekter som går att få tag i.
- Köptipsen!
- Hur du odlar själv!
- Hur du samlar insekter i naturen!
- Samt kockarnas bästa matlagningstips!