För snart tre år sedan lämnade SAS EAP Group (numera Agronutis), ägare till franska insektsföretaget Micronutris in sin novel food-ansökan om att tillåta torkade mjölmaskar som ingrediens i mat. Idag den 13 januari 2021 offentliggjordes EFSA (Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten) sin rekommendation: Mjölmask är säker som mat. Nu väntar vi in att EU-kommissionen går på EFSAs linje och sedan upptas mjölmask (mjölbaggen Tenebrio Molitors larv) på listan över godkända livsmedel.
Mjölmask lagligt i sommar… men gäller det alla produkter?
I praktiken kan detta innebära att mjölmask som ingrediens blir godkänd på riktigt i hela EU någon gång i sommar (kommissionen har sju månader på sig från Efsas publicering av utlåtandet). Det finns dock två viktiga saker att tillägga om denna ansökan:
1. Micronutris begärde uppgiftsskydd i samband med sin ansökan. Det innebär att, om det godkänns att företaget kan ha ensamrätt på försäljning av produkter med mjölmask i hela fem år. Detta så vida inte något annat företag får in en godkänd ansökan (det har gjorts sammanlagt fyra ansökningar, där en från BIIF Belgian Insect Industry Federation har gjort ansökan utan begäran om uppgiftsskydd). Det står i EFSAs utlåtande att de skyddade uppgifterna Micronutris bidragit till ansökan var nödvändiga för att få igenom den. Inte helt säker på om detta innebär att Micronutris som det ser ut nu kommer att ha monopol på mjölmask som ingrediens eller om det bestäms av kommissionen. Får återkomma om det.
2. En novel-food-ansökan handlar inte bara om själva ingrediensen utan också hur den används, själva tillämpningen. Denna ansökan har täckt in följande matkategorier (som använder mald eller hel torkad mjölmask):
Det handlar alltså om snacks, protein bars och pulver, kakor, ”legymbaserade rätter” och okokt pasta. Om man vill hitta på saker utöver detta krävs kompletterande ansökningar (såsom man har gjort med chiapudding, något som faktiskt sålts olagligt i Sverige i flera år).
En sak som inte verkar täckas in är exempelvis frysta mjölmaskar.
Andra insektsarter på gång
Hur går det då för övriga 24 ansökningar som har kommit in till Efsa sedan 1 januari 2018? Jo i samband med ett möte med Livsmedelsverket den 27 januari fick jag veta att åtta av dessa ansökningar har gått vidare till riskvärdering och kan stå på tur att få ett utlåtande från Efsa.
Det rör sig om två ansökningar för mjölmask (där den ena är BIIFs ansökan som nämndes ovan), en för buffalolarv (Alphitobius diaperinus), en för tropisk hussyrsa (Gryllodes sigillatus), en för europeisk vandringgräshoppa, en för bidrönarlarv och en för svart soldatfluga.
Detta är insekter som redan nu kan säljas i Sverige enligt övergångsreglerna. Men när EFSA och EU-kommissionen givit grönt ljus blir dessa insekter och tillämpningar godkända på riktigt. Onekligen skönt efter så lång väntan. Samtidigt sorgligt att konstatera att massvis med insektsarter och tillämpningar saknar ansökningar. Det kostar pengar att förbereda en bra ansökan, och det krävs att företaget som gör det ser en rejäl affärspotential.
(på mötet med Livsmedelsverket framkom också information om att det kommit in en ansökan för Schistocerca gregaria, ökengräshoppa.)
Läs Efsas utlåtande här (med intressant info om näringsvärden mm) >>