Snart utlyser den statliga ”innovationsmyndigheten” Vinnova en tävling som är lite extra spännande för oss som går runt och funderar på hur man tar fram ett klimatsmart protein. Tävlingen är en del av projektet Vinnova Öppet Labb och målet är att uppmuntra folk att just utveckla klimatsmarta protein.
Enligt planen utlyses tävlingen februari-april. I maj väljs 10-15 projekt ut som beviljas 500.000 kronor i 6 månader. I november avgörs tävlingen med ett provsmakningsevent där en provsmakningspanel bestående av ”personer med stor trovärdighet inom livsmedel och matlagning” väljer ut vinnare. Vinnarna får sedan i pris att kunna söka en följdinvestering på 1-2 miljoner kronor.
Den stora vinsten gör givetvis samhället, för lyckas vinnaren uppfylla alla Vinnovas önskemål är detta en kanonprodukt. Här är kriterierna som bör uppfyllas enligt ett dokument från Vinnova som Bugburger har fått ta del av:
- Värdet och upplevelsen för konsumenten är central
- Projektresultat ska vara en ätbar prototyp
- Goda och hälsosamma proteinkällor med stor marknadspotential
- Resurseffektiva och klimatsmarta
- Baserade på råvaror med potential att produceras kostnadseffektivt i Sverige
- Svenska producenter är involverade (som intressenter)
- Korta marknadsnära projekt som baseras på befintliga koncept eller forskningsresultat
- Nya samarbeten är mycket viktigt
Ansökan ska göras skriftligt och de bedöms avseende:
- Produktens klimatpåverkan
- Hälsoaspekter
- Råvarornas potential att produceras i Sverige
Ska Bugburger söka?
Just nu suger jag på den karamellen. Att använda insekter som bas för en sådan här låter ju klockrent. Problemet just nu är den juridiska biten, och att vi är ganska långt från att ha tillåtna storskaliga insektsodlingar i Sverige. Men kanske inte detta är ett hinder för att delta i tävlingen. Jag återkommer i frågan och passar samtidigt på att uppmana andra att tävla.
Som exempelvis Pia Qvarnström som ligger bakom företaget Mögelmat AB. Hon har med sin foodtruck Mögel visat att man kan försvenska den indonesiska idén att fermentera sojabönor till att istället fermentera svenska gula ärtor och fram ett miljövänligt, vegetariskt, proteinrikt livsmedel. Ansök Pia ;-)
Uppdatering:
Ansökningstiden öppnar 24 februari. Mer information här >>