Intresset för insekter som livsmedel och intresset för att äta intresse ökar. Det märker inte minst Bugburger genom de förfrågningar som Bugburger får från journalister. På den här sidan tänkte jag samla lite av dessa klipp.
Är du intresserad av det här med att äta insekter vill ha ett föredrag eller kanske göra en intervju? Kontakta mig här >>
Vill du att Anders ska hålla ett föredrag? Läs mer här >>
April 2023:
Han odlar 100 miljoner mjölmaskar i Orsa – ska bli mat
Reportage i DN där jag bidrog med några pratminus.
Juni 2022:
Ny Tekniks pod: Ätbara insekter i tacobrödet mer än en hipstertrend
Maj 2022:
Framtidens mat: Mjölmaskburgare serverad med rostade syrsor
Reportage i Göteborgsposten från mitt kök. (låst artikel)
Januari 2021:
Här är recepten och maten som kommer att trenda 2021
Jag fick ge min syn på insektsmaten i Göteborgspostens artiklar om trendig mat 2021.
December 2020:
SVT: Matbloggaren: ”Vi kanske ska ha insektsfredag istället för tacofredag”
November 2020:
Var med i TV4:s nyhetsmorgon apropå Livsmedelsverkets besked >>
Oktober 2020:
Apropå Livsmedelsverkets besked:
Intervju med Food Supply: Genombrottet: Nu får insekter säljas i Sverige >>
Juni 2020:
Utbildningsradions program Kjells Agenda intervjuade mig angående det här med att insekter kan vara framtidens mat >>
Läs bra intervjuer med Nils från Tebrito AB och mig av Heja Framtiden i den mycket läsvärda specialtidningen ”Framtidens hållbara matsystem” där även AGFO står för texterna: https://indd.adobe.com/view/d9eb31ec-27f9-485e-a850-7f31a1cb6a06
November 2019:
Intervjuad i Expressen >>
Lokaltidningen skriver om författarkväll >>
Februari 2019:
Den 27 februari var jag med i konsumentprogrammet Plånboken i P1.
Lyssna här >>
Den sjunde februari öppnade Spritmuseum sin utställning om Framtidens mat och dryck. Jag hade äran att vara en av 30 experter som var med och gav input till utställningen. Jag fick också vara med i TV4s Nyhetsmorgon tillsammans med Spritmuseums stjärnkock Petter Nilsson.
Se avsnittet här (fram till mars) >>
”A look at Europe’s growing bug business”
Bidrog med lite kunskaper om det juridiska läget för insekter till denna artikel i publikationen Organic Wellnes News.
Januari 2019:
Den 9 januari släpptes avsnittet av podcasten Heja Framtiden! där Christian von Essen intervjuat mig.
Läs mer och lyssna här >>
Samma dag publicerades också artikel skriven i Veckans Affärer av Christian:
Experten: Vi behöver äta mindre kött och mer insekter
Den 4 januari hade jag ynnesten att snacka insekter och mat i Morgonpasset i P3 med Hanna Hellquist, Kodjo Acolor och Marcus Berggren. Bra snack. Lyssna här >>
December 2018:
Jag fick äran att vara med i P4 Extras nyårssändning sänd direkt på nyårsaftonseftermiddagen >>>
Lokalpressen i Partille, Lerum och Härryda ställde sju frågor. Här är artikeln >>
November 2018:
Min bok ”Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet” släpptes och det blev en del press:
PP3 – P3, 7 december:
P4 Stockholm:
Jag var med i Aftonbladet TV: Anders Engström om att äta insekter: ”Klimatsmart, näringsrikt och gott”
Jag och Ola Albrektsson var med i TV4 Nyhetsmorgon och pratade insektsmat. Kolla in här:
https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/11918391
ETC intervjuade och skrev (låst artikel): Han vill få oss att börja äta insekter
Mitt-i-tidningen: ”Bagisbo släpper bok om att äta insekter”
Oktober 2018:
Jonatan Loxdal från KIT besökte mitt hem våren 2018. I oktober släpptes denna film >>
September 2018:
Livsmedel i fokus: Äta myror? Ny bok vill få konsumenterna att våga pröva
Mars 2018:
Agfo intervjuade mig om läget för den begynnande insektsindustrin ”Viktiga val väntar för insektsföretagen” >>
Stockholm Direkt besökte mitt hem när Ola och jag arrangerade en insektsmiddag >>
Se bildspel här:
Agfo: Så ska urrk-faktorn lösas
Mitt svar enligt intervjun:
”– Det finns en normalfördelningskurva – i ena änden de som bara vill prova nya saker och i andra de som inte vill lära sig något nytt. De första testar direkt, tar bilder och lägger upp på instagram. De längst bort kommer vi aldrig vinna över. Det är gruppen i mitten som man ska få med. Ser man andra som äter insekter blir det mer normaliserat. Det krävs en normförskjutning, även om man känner en stark urk-känsla är det bara kulturellt och inte biologiskt. Men det kanske tar en generation. Sedan kan man välja olika vägar som företag, vissa är väldigt tydliga med att det är insekter, medan andra har det som mjöl i pulver.”
December 2017:
Bugburger skrev en krönika för tidskriften Svenska Måltider med förhoppningen att Livsmedelsverket nu gör som Finland. Tyvärr blev det inte så. Men läsvärd krönika i alla fall ;-)
September 2017:
Bugburger skriver debattartikel publicerad i Dagens Nyheter >>
Hemköps tidning Hemlagat uppmärksammar Bugburger:
Bugburger uppmärksammas under vinjetten ”Briljant” i Situation Stockholm #241, september 2017
Läs här >>
Maj 2017:
Insektslobbyn berättar om sina ambitioner i DI Weekend >>
Februari 2017:
Jag fick agera gästkrönikör hos Råd&Rön och en chans att sprida evangeliet:
28 oktober 2016:
Skövde Nyheter: ”Stopp för lunch på insekter”
I samband med att Bugburger skulle prata om ätbara insekter i Skövde stoppade MÖS servering av syrsburgare som skulle serveras till lunch.
26 oktober 2016:
KIT gjorde en video om ätbara insekter och citerade Bugburger:
Att äta insekter verkar ha massa fördelar inte minst för miljön. Men det kommer dröja innan du hittar det i matbutiken. pic.twitter.com/XuaKk4YNw2
— KIT (@KIT_Sverige) 26 oktober 2016
24 oktober 2016:
Aktuell Hållbarhet: Ändrade EU-regler öppnar upp för insektsmat i Sverige
Insektslobbyisten Anders Engström kämpar för vettiga regler.
22 oktober 2016:
Skaraborgs Allehanda: Oväntade möten för Skövdes näringsliv (om Bugburgers medverkan i Skövde Business Week).
Dagens Industri: De vill ändra lagarna kring insektsmat
12 oktober 2016:
Ett väldigt pedagogiskt reportage i radioprogrammet Eftermiddag i P4 Västmanland där reportern Johan fick pröva lite insekter och fick lite insikter.
Lyssna här >>
5 september 2016:
Bugburger medverkade i radioprogrammet Eftermiddag i P4 Sjuhärad och pratade med Mattias Lidén över en väldigt kackig Skype-lina ;-)
Går att lyssna här >>
Augusti 2016:
Bugburger intervjuad för tidningen E+ (läs webbversion här)
”Framtiden kryper närmare”
1 augusti 2016:
Bugburger pratade med Farzad på P5 Radio Stockholm. Temat för veckan var ”Framtidens mat”. Lyssna här: http://t.sr.se/2at4UzS (inslaget 63 minuter in i programmet ungefär om länk till rätt tidpunkt inte funkar.)
19 juli 2016:
Sajten Tjock plockar upp filmen om det tredje bugburger-receptet:
”Så lagar du en syrsmjölsburgare”
7 juli 2016:
Norrbottenskuriren gjorde en matig special om att äta insekter som publicerades mitt i sommaren. I samma veva gjorde de en intervju med Bugburger. Läs här (och kolla in filmen de gjorde när de lagade mat!) >>
3 juni 2016:
Fredagsintervjun i Svenska Måltider:
”Kokta mjölmaskar är jättegoda, speciellt om de matats med mango”
Februari 2016:
Tidningen Journalisten gör en grej om ”Min passion”. Finns inte på nätet.
15 februari 2016:
DI Weekend gjorde ett riktigt intressant om framtidens mat >>
De kom också hem till mig och jag bjöd dem på en Bug Burger (läs receptet här) >>
DI spelade också in en film >>
19 september 2015:
Dagens Nyheter plockar upp artikeln som Stockholm Direkt skrev nedan, skriver en egen artikel och hävdar:
Hamburgare på mjölmask – ny mattrend
16 september 2015:
Allt om burgare skriver om Bugburger:
”Du blir chockad när du ser vad burgaren är gjord av”
15 september 2015:
Nyheter24 körde en clickbait-variant av artikeln nedan
”Du kan aldrig gissa vad den här hamburgaren är gjord av”
10 september 2015:
Först ut att uppmärksamma Bugburger var lokaltidningen Stockholm Direkt:
”Burgare gjord på maskar – nästa trend i Bagis?”