För ett år sedan gjorde Konsumentföreningen i Stockholm med hjälp av Novus en undersökning om hur svenskar såg på framtiden. Ett antal frågor ställdes 13-18 mars 2014 till en ”riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad” Sverigepanel bestående av kvinnor och män i åldern 18-79 år. Frågorna handlade om saker som kan bli aktuellt i framtiden. Exempelvis: ”Tror du att du kommer att ha en 3d-skrivare i ditt hem år 2020?” och ”Kommer vi politiker, företag och människor förmå att hejda växthuseffekten så att ödesdigra konsekvenser undviks?”. Även att äta insekter togs upp som ett framtidsscenario och följande fråga ställdes:
”Skulle du kunna tänka dig att äta stekta eller friterade insekter som gräshoppor eller larver?”
Och här har vi svaret:
Mer än var fjärde svensk kan tänka sig att äta tillagade insekter. Enligt undersökningen är män (37%) mer positiva än kvinnor (18%). Och i glesbygden är man mer negativ (82% nej) än genomsnittet (72% nej).
Detta innebär enligt samma undersökning att svenskarna är mer positivt inställda till att äta insekter än att äta laboratorieframställt kött! 22 procent svarade ja på den frågan.
Enligt rapporten som går att ladda ner här är det även här män som är mer positivt inställda till att äta lab-kött (31% svarar ja) och de stora skeptikerna är pensionärerna (90% svarar nej).
Hurvida unga är mer positiva än äldre till att äta insekter berättar tyvärr inte rapporten.
Bugburger hoppas på fler undersökningar i ämnet, och ser med spänning fram emot att se hur attityden till att äta insekter förändras i och med att insekter blir vanligare på mattallrikarna.