Redan i augusti rapporterade Foodnavigator att Dr Daylan Tzompa-Sosa, vid universitetet i Wageningen, Nederländarna, gjort en stor upptäckt: du kan göra nyttig olja av insekter! Upptäckten gjorde hon efter att ha undersökt näringsinnehållet i de fetter som blev kvar efter att hennes kollegor hade extraherat protein ur insekter.
Den 7 januari gick universitetet ut med ett eget pressmeddelande där de kunde konstatera att oljorna som kan utvinnas ur insekterna bland annat innehåller fettsyrorna omega-3. En konstaterat nyttig grupp fettsyror som vi normalt får i oss genom att äta fisk och skaldjur (och som tydligen är totalt livsnödvändig för exempelvis katter, som dör om de inte får i sig omega-3).
I sin forskning har Sosa extraherat olja från mjölmaskar, skalbaggslarver, syrsor, kackerlackor, gräshoppor och soldatflugor. Somliga av dem såsom oljan från gräshoppor och soldatflugor har en ”fruktig, behaglig arom” och skulle kunna ersätta andra oljor på salladen. En olja man bör undvika är kackerlacks-oljan som enligt Sosa luktar spya… den oljan skulle å andra sidan kunna användas i andra tillämpningar såsom smörjmedel i industrin eller i målarfärg.
Som följare av Bugburger redan vet är det jämförelsevis miljövänligt att odla insekter, och skulle man kunna ersätta en stor del av tillverkningen av fiskolja med insektsolja skulle det vara en stor miljövinst. Insektsolja har potential att bli riktigt stort!
Kolla gärna in Reuters film >>