Örebro Universitet satsar på ätbara insekter

Browse By

Annika Grälls, Örebro Universitet

Annika Grälls, Örebro Universitet

-Tänk att nio insektsfarmar i nio rondeller i Stockholm skulle kunna täcka upp hela Stockholms proteinbehov, säger Annika Grälls.

Den insikten fick hon på en middag i Hongkong, december 2014, då hon hamnade bredvid arkitekten Rahel Belatchew som berättade om hennes arkitektbyrås fantastiska projekt Buzzbuilding.

Den insikten tog hon med sig och i höstas kläcktes idén till ett projekt på Örebro Universitet som numera kallas “Måltidslabbet”.

-Vi vill titta på framtidens mat, hur man kan äta på ett annat sätt, berättar Annika Grälls för Bugburger. Och äta insekter är ett av dessa spår.

Annika jobbar med universitetets “externa relationer”, vilket innebär att hon försöker nå ut med forskningsrön, men också få forskningen att göra nytta i samhället och lägga grunden för ny företagsamhet. Det är också förhoppningen att projektet Måltidslabbet ska leda till på sikt.

Annika har fått loss pengar till en förstudie och satt ihop en arbetsgrupp som företräder olika discipliner:
-Det är Lars Pejryd, professor på institutionen för naturvetenskap och teknik som bland annat tillför kunskap när det gäller 3d-printning av mat. Och så har vi Christina Öberg professor på Handelshögskolan som ser på mat ur ett marknadsföringsperspektiv.

Den tredje professorn ombord är Åsa Öström, professor i Måltidskunskap vid Restaurang- och Hotellhögskolan (RHS) i Grythyttan. Denna institution, och då kanske framförallt utbildningen Måltidsekologiprogrammet, kommer att vara en viktig del av projektet. Både Annika Grälls och Åsa Öström berättar för Bugburger att flera elever som läser programmet de senaste åren visat intresse för insekter som livsmedel.

-Det RHS bidrar med är att vi förstår det måltidskulturella. Vi intresserar oss för hur saker går från att det inte räknas som mat, till att räknas som mat, menar Åsa Öström, och tar svamp som ett exempel på något som blivit en självklar del av vår matkultur.

Själv är hon specialiserad på sensorik, och är intresserad av mat som upplevelse.
-Kanske kan man spela på äckelkänslorna när man serverar insekter? Kanske kan man göra servingen av insekter till en speciell upplevelse?

Annika Grälls är väldigt entusiastisk inför projektet, och ser det som en stor utmaning:
-Att profilera sig genom att göra exklusiva lokalproducerade produkter är inte svårt, det är en större utmaning att göra hållbar mat för många, säger hon.

Projektet är som sagt bara i sin linda, och förstudien ska vara klar 1 september. Annika tror och hoppas dock att olika projekt i anslutning till detta kommer igång tidigare. Ett sidospår skulle exempelvis kunna vara att att utforska hur man sätter upp storskaliga urbana insektsodlingar. Precis som de som Rahel Belatchew berättade om på den där middagen i Hongkong.
—————–
PS: Det slår mig att jag aldrig skrivit om Buzzbuilding och projektet Insect City på bloggen. Läs mer om detta inspirerande arkitektoniska koncept här >>


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »