Detta inlägg är del två av två där vår gästbloggare Christian Sjöland berättar om sin mjölmaskodling. I första inlägget berättade Christian om varför han odlar mjölmask. Nu är det dags för hur!
Du som själv odlar mjölmask eller inspirerade av Christians artikel börjar: kommentera gärna artikeln nedan! /Anders
Missa inte Bugburgers översiktsguide till att odla insekter >>
Att odla mjölmaskar. Del 2:
Hur?
Brasklapp
Jag vill börja med att säga att jag absolut inte är någon expert utan tänker att jag berättar hur jag har gjort för att sprida vetskapen om att det är möjligt. Min ambition med inlägget är att möta andra med större kunskap. Min odling är inte mer än två och en halv månad gammal och har precis genomgått sin första ”livscykel”. Jag mottar gärna era erfarenheter och tips och trix så att vi kan lära oss tillsammans. Det går säkert att göra detta mer effektivt, men jag är en bekväm person och ser även bekvämlighet ett av de viktigaste kraven för att få någon spridning på det här. Informationen som jag byggde min egen odling utifrån är tagen från diverse engelska sidor. Det finns en del inlägg om detta, tro det eller ej, och anledningen är den att innan vi insåg att vi kanske skulle äta maskar så har dedikerade människor odlat insekter hemma som föda till sina höns och reptiler. Dessa människor skall ha ett stort tack då de omedvetet redan har banat vägen för denna kommande revolution. Jag kan verkligen rekommendera Wikihows How to Raise Mealworms .
Instruktioner för att odla mjölmaskar:
Då jag fortfarande är ny på det här så vet jag inte hur mycket insekter som kommer genereras per månad. Därför vet jag inte hur mycket en uppskalning av de måttangivelserna jag kommer ge er skulle resultera i. Det jag garanterar er med följande instruktioner är att ni kommer att komma igång, och det är det viktigaste, för många frågor och insikter följer i själva genomförandet. Saker som också kommer skilja eventuella uppskattningar är temperatur, luftfuktighet och vilken föda de får samt hur ofta de får föda.
Det finns två olika tillvägagångssätt: Trestegsmodellen och All-in-one. Nedan beskrivs först trestegsmodellen och sen All-in-one. Jag skulle rekommendera trestegsmodellen för att uppmuntra en närmare relation till odlingen.
Trestegsmodellen:
Det här behöver du:
- 3 stycken 20 l lådor i plast.
- 6 kg ekologiskt havregryn
- 3 ekologiska morötter för att komma igång och sen kontinuerlig påfyllning beroende på hur hungriga de är och hur snabbt du vill att de skall växa.
- Några gamla äggkartonger.
- 100 eller fler mjölmaskar (de flesta rekommenderar 500+ men jag var lite snål)
Plastlådor
Gärna icke-genomskinliga och med ett tillhörande lock. Det är viktigt att ni borrar hål i locket eller ser till att insekterna får luft på annat sätt. Mjölmaskarna kommer inte att fly så var generös med luften.
Havregryn
Havregryn är det mjölmaskarna skall bo i men de äter även en del av det. Jag rekommenderar att man börjar med att bara ha i de hela. Jag provade att mixa de till ett fint mjöl, men än så länge är den ända effekten av det att man blir väldigt skitig när man skall hålla efter sina nya vänner.
Morötter
Morötter fungerar som deras föda i alla stadier. Vill man kan man lägga ned något äpple då och då. Det vi är ute efter är en ekologisk källa till fukt som inte möglar så snabbt. Frukt och grönsaker är det de vill äta. Det man vill undvika är för fuktiga saker då detta lätt kan skapa mögel och därför rekommenderar jag morötter.
Äggkartonger
Äggkartongerna används mer eller mindre som hus. Mjölmaskarna gillar att umgås under den tid då det blir extra mörkt här och säkert skapas en liten annan atmosfär, samt att de allmänt verkar gilla att klättra på dem.
Mjölmaskar
Va? Skall jag köpa mjölmaskar? Det är ju fusk.
Nä, vi behöver faktiskt några att börja med som sedan kan föröka sig. Detta tyckte jag var den största barriären. Det ni gör är att går till en zoobutik och säger att ni vill köpa levande mjölmaskar. Ni behöver inte säga att in skall ha de till er själva och era konstiga företag utan om de frågar så kan du säga att det är till en orm eller något. Jag handlade hos Djurmagazinet Umeå och där sålde de levande maskar i måttenheten kaffemått.
Den naturliga frågan är: Hur många mjölmaskar innehåller ett kaffemått? Jag tog i alla fall 4 kaffemått och efter en enkel uppskattning kan det vara mellan 20-25 mjölmaskar per kaffemått. Ett kaffemått mjölmaskar kostade 25 kr. Kostnad för startgruppen maskar: 100 kr.
Det finns vissa inlägg där du blir uppmanad att vara väldigt noga med vart dina maskar kommer ifrån medan andra inte verkar bry sig. Jag hade tyvärr inte möjlighet att köpa någon annanstans då den enda (tror jag) ”ekologiska” insektsuppfödaren i Sverige inte tar emot nya kunder (ja, de har för mycket att göra => hjälp dem). Jag kunde inte vänta på att mina maskar skulle få nya maskar så jag tog fyra direkt från förpackningen och jag lever fortfarande, större garanti än så kan jag inte ge. Min plan är dock att först äta från andra generationen av kläckta maskar för att de skall ha varit uppfödda under mina kontrollerade förhållanden.
Ställa i ordning
1. Fyll lådorna med ett cirka 3 cm tjock lager av havregryn.
2. Lägg i cirka två uppskivade morötter i en av lådorna.
3. Häll i de levande mjölmaskarna ovanpå.
4. Lägg några äggkartongsdelar i lådan.
5. Ställ lådan i ett varmt och mörkt utrymme.
Någonstans mellan 22-26 grader verkar vara optimalt för att påskynda förökningen. Mjölmaskar tål och lever väl i även lite svalare temperaturer. Desto mer du närmar dig 22-26 grader, desto snabbare kommer deras livscykel att gå.
Underhålla
1. Du kan välja att titta till de dagligen eller veckovis beroende på vem du är som person.
Lägg dit mer mat och ta bort den gamla som har skrumpnat ihop. Se till att det finns ordentligt med mat.
2. Håll utkik efter puppor hos mjölmaskarna.
Det du kommer märka är att mjölmaskarna är väldigt smala när du får dem då de inte får så mycket mat hos djurbutikerna. Mjölmaskarna blir tjockare efter ett tag men de blir även mörkare, och desto mörkare de blir desto närmre är de sitt nästa stadie. Detta gäller faktiskt för alla stadier i livscykeln. Så när den relativt mörka mjölmasken till slut blir en puppa så är denna puppa väldigt ljus, den ser verkligen färsk och skör ut. Puppan blir i sin tur mörkare desto närmre den kommer att släppa lös den nu relativt ljusa mjölbaggen inom sig.
• Det du kommer märka är att mjölmaskarna ömsar sitt skin/skal vid flera tillfällen innan de blir puppor. Detta är helt normalt.
3. Separera pupporna så snart du lägger märke till dem.
När du ser pupporna lägger du över dessa i plastlåda nummer två. Vill man kan man sätta etiketter på de tre plastlådorna för att hålla isär dem. Beroende på hur gamla dina mjölmaskar var, samt temperaturen hos dig och hos hen du köpte dem av, kan mognadsprocessen ta allt från en vecka till flera månader. Använd en sked eller kinesiska pinnar ifall du finner det magstarkt att hantera dem med fingrarna.
• Du ska separera puppan från masken och från baggen då båda dessa har en dålig vana av att äta av puppan.
• Puppastadiet kan variera från en till flera veckor beroende på temperatur. Du märker att de börjar bli redo att kläckas när de börjar bli mörka.
• I låda två behöver du inte ha några morötter för föda då pupporna mest ligger stilla och inte äter. Dock uppskattar de lite fukt, så det kan vara fördelaktigt att lämna någon bit frukt ändå.
4. Fortsätt titta i de båda lådorna för fortsatt utveckling och fortsätt för över puppor
5. Titta efter baggar!
Så fort en puppa i puppalådan har blivit en bagge skall du förflytta den till den tredje lådan så snabbt som möjligt. Detta då baggarna gärna äter pupporna annars. Den tredje lådan skall ha samma utformning som den första. Det vill säga ca 3 cm havregryn, en del mat och massa äggkartonger så de får leka runt.
6. Kolla efter ägg i mjölbaggelådan.
• Det är inte nödvändigt att flytta på äggen, men de är ett tecken på att du snart kommer få fler larver.
• Vuxna honor lägger ungefär 500 ägg vid varje tillfälle.
• Ägg kläcker inom 4-19 dagar beroende på temperaturen.
7. Flytta de nya mjölmaskarna från baggelådan till mjölmasklådan.
8. Fortsätta med daglig eller veckovis underhåll av insektshabitatet.
9. Grattis du har nu blivit en mjölmaskbonde!
Alternativet All-in-one
Alternativet All-in-one innebär att du helt enkelt bara har en låda vilken du kanske då vill fylla med lite mer havregryn. Sen byter du bara ut maten när den blir dålig. Detta innebär att hela livscykeln utspelar sig i en sluten låda. Fördelen är att du inte behöver hålla på att pilla så mycket. Nackdelen är att det troligen är ett mindre effektivt system då många av pupporna och de nykläckta maskarna kommer att bli uppätna av baggar och av större mjölmaskar.
Först förstår man varför man skall äta insekter. Sen förstår man varför man skall odla dem.
Meningen med livet är att skapa liv!
Tack till Christian för en bra guide!
Har du några kommentarer till denna guide? Har du odlat själv och har några tips? Eller har du precis satt igång?
Kommentera gärna nedan och dela med dig av dina erfarenheter!
/Anders, Bugburger.se
18 tankar om “Guide: Så odlar du mjölmask hemma”