Odla insekter – en översiktsguide!
På den här sidan samlar jag länkar och filmer som är bra resurser för dig som är sugen på att själv odla insekter för husbehov.
Dessa länkar kompletterar beskrivningarna i min bok ”Äta insekter – entomaten och det stora proteinskiftet”. Där beskriver jag hur man odlar mjölmask och berättar lite om mina erfarenheter av att använda den lite mer avancerade mjölmaskfarmen ”The Hive” från Livin farms”
Om ni bara köper boken för att lära er odla insekter är det dock risk att ni blir besvikna. Odla insekter avhandlas på fyra av bokens 190 sidor.
För svenska odlingsentusiaster finns också en Facebookgrupp. ”Vi som odlar insekter”. Ansök gärna om medlemskap där och få en massa tips från entusiaster!
Innehåll:
Odla mjölmask
Odla syrsor
Odla vaxmott
Odla gräshoppor
Odla BSF (Black Soldier Fly), Amerikansk vapenfluga
Odla bin
Odla mjölmask
Egentligen odlar man mjölbaggar (tenebrio molitor) men det är larven, kallad mjölmask på svenska, som skördas och äts.
För en målande och mer praktisk beskrivning av hur man kan sätta upp en odling hemma, kolla gärna in Christians guide som han skrev åt Bugburger 2017. Den ger en bra introduktion. En invändning dock: Gör inte exakt som Christian har gjort på bilderna. Lägg inte tidningspapper i mjölmaskodlingen (inte så bra om mjölmaskarna börjar äta tidningspapper).
Vill du ha en mer matig beskrivning, kolla in denna >>
Jag kan också rekommendera denna pdf (på engelska) som har danska DTI:s välsignelse >>
Ska du bli en framgångsrik mjölmaskbonde är det bra att tänka ut placering och hur du bygger din odling. Du bör helst ha minst två lådor, men planerar du att skörda ofta är det smart att ha igång flera lådor med mjölmaskar i olika stadier.
En stor del av jobbet med att odla mjölmask är att separera puppor och ägg. Det finns lite olika lösningar som kan underlätta.
Du kan exempelvis bygga en självsorterande farm:
Många silar dock manuellt och Scott Jost på Space Coast Mealworms har utvecklat ett par olika puppa-siktar som verkar väldigt bra. Här är en av dem:
Kolla in resten av Scott produkter här >>
Scott är en väldigt engagerad mjölmaskodlare och har också tagit initiativet till Mealworm Co-op där mjölmaskodlare kan lära av varandra. Kolla in:
www.mealwormfarming.org
Vill du ha en lite proffsigare hemmafarm med inbyggt klimatsystem? Kolla in ”The Hive” från Livin Farms.
Odla syrsa
Det finns en mängd olika syrsarter. Vanligast att odla som människomat är Acheta Domesticus, hussyrsa, och Gryllodes sigillatus som kallas ”banded cricket” på engelska, samt går under namn som Afrikansk fältsyrsa och tropisk hussyrsa.
Jag har själv bara testat att odla syrsa någon vecka, och det största problemet för min familj var ljudet. Till en början kan man uppleva ljudet av de spelande hannarna som exotiskt, men efter ett tag kan man bli galen… Så se till att ha din odling i ett ljudisolerat rum :)
Emanuel Škrobonja på danska Crickster har gjort en väldigt pedagogisk guide till hur du sätter upp din syrsfarm.
En mer omfattande guide ”Guidance on sustainable cricket farming” har släppts av FAO. Ladda ner pdf här >>
En rolig grej med syrsor är att de kläcks som jättesmå gulliga syrsor och sedan bara växer sig större. När de växer ömsar de skal.
På engelska kallas de små syrsorna ”pinheads”. Kolla gärna in den här filmen där ”flyhigh747” berättar hur han kan skörda cirka 5000 syrsor varannan vecka.
Odla vaxmottslarver
Vaxmott (Galleria mellonella), bioodlarnas skräck är fantastiska att göra tacos på. Och ska faktiskt inte vara så svåra att odla. Det krävs dock lite dyrbarare ingredienser: Honung och glycerin! Dessutom menar de som odlar att de kan vara knepiga att skörda och att det är jobbig att jaga vaxmott som smiter…
Kolla in wikihows fina guide:
www.wikihow.com/Grow-a-Wax-Worm-Farm
Här en liten fin film om vaxmottets livscykel:
Odla gräshoppor
Att odla vandringsgräshoppor (Locusta migratoria) eller ökengräshoppor (Schistocerca gregaria) är snäppet mer komplicerat än syrsor. Framförallt är en uppvärmd gräshoppa svår att fånga och det är lite krångligare att få den att vilja föröka sig.
Många som odlar gräshoppor gör det för att mata sina reptiler. Till exempel den här killen som på Youtube lagt upp två filmer som ger en bra bild av vad vad som behövs:
Franska Insectes comestibles har en kortfattad guide på engelska. Bortse att de i texten förvirrar saker genom att skriva ”crickets” det är vandringsgräshoppor vi talar om. Dessa heter ”Locusts” på engelska och ”Locuste” på franska som tillhör familjen ”grasshoppers” på engelska och ”criquets” på franska. Cricket på engelska motsvarar svenskans syrsa… comprende?
Odla Black Soldier Fly (BSF), Amerikansk vapenfluga
Hermetia illucens, amerikansk vapenfluga på svenska, Black Soldier Fly (BSF) på engelska och nuförtiden ofta kallad svart soldatfluga även på svenska, är kanske den mest hajpade insekten just nu. BSFL, förkortningsnamnet för larven, är proteinrik och BSF har en kort livscykel och dess larver verkar kunna stoppa i sig det mesta.
Jag vill inte rekommendera hemma-odlaren att ge sig i kast med BSF. Har du avancerade planer på att dra igång en anläggning kontakta exempelvis Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Framförallt gruppen som jobbar med kretsloppsteknik >>
Här en jättebra film som de har gjort om flygans livcykel och hur de odlar:
Odla bin
Den enda insekten som vi odlar i stor skala i Sverige är honungsbin. Mest för att vi vill komma åt deras ”bi-kräks”, honungen. Men (som vi kan läsa här) är larverna finfin mat och det förutom bin kan du med gott samvete skörda och äta bi-drönarlarverna.
Om du vill ge dig i kast med biodling rekommenderar jag att du kontaktar en biodlarförening.
Exempelvis:
www.biodlarna.se
svenskabin.se
www.stockholmsbiodlarforening.se