Om/About Bugburger
You find and English version of this text here >>
Är det om tio år okej att äta en hamburgare vars kött är gjort av insektslarver? Eller vars bröd är delvis gjort på proteinrikt gräshoppsmjöl? Enligt en 200-sidig rapport från FN skriven 2013 är insekter som föda vår framtid. Poängerna är många. Det går åt åtta-tio kilo foder att producera ett kilo nötkött. Motsvarande siffra för att producera ett kilo insektsbiff är två kilo foder. Dessutom är insekter som skalbaggar, myror, syrsor och gräshoppor nästan lika proteinrika som rött nötkött. Insekter är idag, enligt rapporten, redan en del av födan för två miljarder människor jorden runt.
När jag (Anders) drog igång bloggen Bug Burger ville jag undersöka ämnet ”insekter som föda” ur en mängd vinklar, men också leka med tanken på att på allvar starta ett hamburgerhak med namnet ”Bug Burger” där köttet kommer från insekter. Den stora frågan är: När?
När finns regelverk som gör det möjligt? När finns det en marknad? När tycker folk att det är okej att äta insekter?
En annan ambition med Bugburger är att lyfta ”entoprenörer” i Sverige, uppmuntra till forskning inom området och göra det lagligt.
2017 började jag skriva en bok på ämnet. 2018 blev den klar och i november samma år släpptes:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet
Här kan du se hur Bugburger uppmärksammats i media >>
Vill du att Bugburger ska hålla föredrag om framtidens mat?
Läs mer om Anders föredragsverksamhet här >>
Bakom Bugburger…
Bloggen/projektet Bug Burger drivs av Anders Engström.
Anders har jobbat som filmfestivalchef (Uppsala Internationella Kortfilmfestival), webbdesigner (egna firman Bakelit Webdesign), redaktionschef (M3 & PC för Alla), chefredaktör (Hemstilat) och har jobbat med utveckling och förändringsledning på IDG. Han är väldigt intresserad av teknik, människor, kulturer och hur vi människor kan utvecklas och bli bättre.
Driver sedan 1999 den privata bloggen Bakelit.com och sedan 2009 den lokalpatriotiska bloggen Bagisbloggen om Stockholms bästa och mest kreativa förort Bagarmossen.
Vill du kontakta Anders? Använd formuläret >>
Om loggan:
Den fina loggan som Bugburger använder just nu är skapad av Martin Roos. (och ja vi vet, den har fler än 6 ben/armar ;-)
6 tankar om “Om/About Bugburger”