Fyra olika matinsekter på SLU:s event Matologi!

Browse By

För fjärde året i rad arrangerade Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) matkunskapsevenemanget ”Matologi” i centrala Stockholm. Temat för årets upplaga var ”Mitt hållbara matval”, och det var kul att se att flera av de olika kunskapsborden handlade om insekter. Det var också många av besökarna som ställde frågor. Den vanligaste frågan: ”Får man smaka?” Svaret på den frågan är tyvärr fortfarande nej.

Professor Anna Jansson visade presenterade SLU:s syrsprojekt och en maträtt med syrsor skapad av Paul Svensson.

Professor Anna Jansson och maträtten av Paul Svensson som man fick titta på (och få receptet av). (Foto: Bugburger)

Mest frustrerande var det i Anna Janssons monter där hon presenterade SLUs projekt kring ätbara insekter, men också en maträtt skapad av kocken Paul Svensson. Rätten ”Hussyrspasta med insektspesto med smak av basilika och tomat” hade tillagats på annan plats och låg nu och retade smaklökarna under en glaskupa (Bugburger återkommer till receptet i framtida inlägg).

Nils Österström, Tebrito.

Nils Österström, Tebrito. (Foto: Bugburger)

Branschorganisationen Insektsföretagens ordförande Nils Österström var på plats och presenterade sitt företag Tebritos affärsidé. På bilden ser du (förutom en enorm mängd torkade mjölmaskar) en burk med företagets raffinerade mjölmaskpulver och den mjölmaskpulver-berikade pralin som Tebrito vann pris med i Vinnovas tävling klimatsmart protein. Även han fick många frågor om det var okej att smaka.

På bilden: Panav Gupta, Giulio Zorzetto och Evgheni Ermolaev (samt några soldatflugelarver).

På bilden: Panav Gupta, Giulio Zorzetto och Evgheni Ermolaev (samt några soldatflugelarver). (Foto: Bugburger)

Det roligaste mötet för mig var att återse Guilio Zorsetto som jag träffade i våras i Nederländerna i samband med min Bugtour. Han är med i gruppen som studerar kretsloppsteknik på SLU. Många var nyfikna på att se hur BSF (Black Soldier Fly, heter Amerikansk vapenfluga på svenska, men brukar nuförtiden kallas ”svart soldatfluga”) bröt ner hushållsavfall och förvandlade det till jord. Många ser larverna som en möjlig proteinkälla för exempelvis fisk-odling och kyckling. Men nu börjar faktiskt fler se potentialen som mat åt människor. Eftersom jag själv inte provat, och hört många insektsmatsmänniskor dissa smakupplevelsen, frågade jag killarna om de testat. Evgheni plockade raskt upp mobilen och visade bilder från deras provsmakning. Precis som med andra insekter hänger det mycket på vad insekten fått äta menade Evgheni. De här larverna hade ätit bröd.
– Supergott! menade han, och lovade att bjuda in mig till nästa provsmakning.

Och efter att ha läst forskargruppens blogg är jag minst sagt sugen >>

Mina barn kollar in insekter. (Foto: Bugburger)

Även mina barn tyckte det var kul att kolla in insekter. Till vänster i bilden ovan får de känna på soldatflugelarver. Och till höger fick de se hur bin lever i en bikupa. Pappa passade givetvis på att propagera för att vi borde ta till vara på bidrönarlarverna som kastas ut vi drönarutskärning…

Sammanlagt kunde jag på Matalogi alltså räkna till fyra matinsekter. Inte dåligt. Och med mig hem fick jag en laglig insektsprodukt:

Nyslungad bi-spya, även mer känt under namnet honung!

Nyslungad honung. (Foto: Bugburger)

Nyslungad honung. (Foto: Bugburger)


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

2 tankar om “Fyra olika matinsekter på SLU:s event Matologi!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »