– Har ni varit med om det här förut? undrar killen från Systembolaget som snart ska släppa in det femtiotal personer som står och köar utanför butiken och väntar på öppningsdags.
– I butiken har vi en kö för vinsläpp och en kö för ölsläpp, säger han, när jag tittar frågande på honom.
Väl inne Systembolaget i PK-huset på Norrlandsgatan i Stockholm rör sig folk i rask takt mot respektive kö. Ola Albrektsson, som lockat hit mig, har missat körusningen och är lite sen:
– Finns Aardvark inne?
– Tyvärr, säger killen från Systembolaget som tar hand om kön. Jag hade gärna testat den. Men den är säljstoppad. Vet inte varför.
– Vi fick veta klockan sju igår kväll att det är säljstopp på det här ölet, berättar en annan kille i personalen. Det är något problem med ingredienserna.
En av ingredienserna är precis orsaken till att jag och Ola är här. Ola är den riktiga entusiasten. Han älskar suröl och har stenkoll på allt nytt på området. Ola är dessutom entusiastisk kring matingrediensen myror. Så när han i höstas hörde talas om ölet Aardvark smaksatt med Nya Zeeländska citrongräsmyror, tog han direkt kontakt med bryggeriet Garage Project och frågade om de skeppade till Sverige. Han fick nobben.
Men tydligen inte leverantören Cask Sweden, som dessutom inte blev nobbade av Systembolaget som för några veckor sedan aviserade att den var del av sortimentet och skulle släppas idag fredag 16 mars.
Men det verkar även som att Systembolaget har fått nobben. När jag efter vår misslyckade shoppingtur ringer Systembolagets pressjour berättar de att allt de vet är att de sent igår kom till beslutet att säljstoppa ölet eftersom ingrediensen citrongräsmyra inte var okej enligt Livsmedelsverket. Så mycket mer än så vet man inte, och man ber att få återkomma med svar på frågan vad som händer med de 2400 flaskor Aardvark som just nu står i lagret på 12 välsorterade Systembolagsbutiker runt om i Sverige.
Apropå lagret. Jag frågar en i personalen om det är okej att åtminstone titta på flaskan. Killen, som uppenbarligen har hanterat betydligt konstigare frågor från nördar förut, säger ”okejdå, men vänta här”, och knallar in på lagret. Här är bilden:
Döpt efter en myrälskare
Aardvark heter alltså det Nya Zeeländska ölet skapat av bryggeriet Garage Project, vars myror levereras av entoprenören Anteater (great work Peter and Bex!).
Aaardvark är ett djur som heter jordsvin på svenska, och precis som vi, älskar jordsvinet myror.
Att krydda dryck med myror (som av Nomas René Redzepi kallas ”skogens guld”) och andra insekter är inte nytt. I Sverige kryddade vi exempelvis brännvin redan på Bellmans tid med myror. Nordic Food Lab har tagit fram en gin med myrsmak ”Anty gin”, och i USA finns det ett företag som har tagit fram bitters för kryddning av drinkar baserad på syrsa. Just konceptet öl med myrsmak är inte heller nytt. I Brasilien har ett lokalt bryggeri tagit fram en Saison kryddad med bladskärarmyror, och i USA experimenteras det med att utveckla ölbryggningsjäst från getingar och andra insekter.
Det var en stor besvikelse att inte få testa Aardvark. Och det är tråkigt att vårt regida regelverk (se mer information om det här), satte stopp för ännu en smaksensation. Vår förhoppning är givetvis att vi får en ändring i framtiden och att insekter får sin rättmätiga plats i gastronomin även i Sverige.
Skål för framtiden!