Browse By

Framtidens mat: Bugburger, och konsten att tillaga en mjölmask

I tisdags firade Supermiljöbloggen 4,5-årsjubileum genom att bjuda in till fest på Pet Sounds Bar i Stockholm med temat ”Framtidens mat – hållbart protein”. Som följare av denna blogg förstår är ”äta insekter” ett givet inslag på en sådan tillställning. Därför blev också Bugburger tillfrågade att hålla en kortare dragning. Planen var först att även ha med Ellen från insectsforstarters.com som i egenskap av insektsentusiast och kostvetare skulle berätta om insekternas goda näringsvärden, samt Sara Hjalmarsson som håller på att dra igång ett insektsodlingsprojekt i Göteborg.
Ellen fick förhinder, men Sara Hjalmarsson kom och gjorde en intressant dragning om att odla Tenebrio molitor, även kända under namnet ”mjölmask”, ”meal worm” på engelska.

I klippet nedan kan ni se en del av dragningen (inför cirka 100 personer). Tyvärr dog kamerans batteri så stora delar av Saras dragning finns finns inte med:

Sara är med i Open Bug Farm, ett projekt där entusiaster tillsammans jobbar med att ta fram ett insektsodlar-kit för hemmabruk. Själv har hon den senaste tiden experimenterat med att odla fram mjölmasklarven. Mjölbaggens larv som enligt en studie (referens hittar du längre ner) har följande goda näringsvärden:

56 % vatten
18 % protein
22 % fett
1,5% "Ash", dvs mineraler:
magnesium (87.5 mg/100g)
zink (4.2 mg/100g)
järn (3.8 mg/100g)
koppar (0.78 mg/100g)
mangan (0.44 mg/100g).

Sara kommer att berätta mer här på bloggen Bugburger om hemmaodling av insekter men också om ett insektsodlingsprojekt i Göteborg som drivs i samarbete med SLU och Stadsjord. Till kvällen på Pet Sounds i Stockholm hade Sara med sig en burk med larver som hade ätit:

Svensk, ekologisk havre
Svenskt, ekologiskt vetekli
Svenska vetegroddar (ej ekologiska)
Svensk, ekologisk morot
Svensk, ekologisk vitkål

De sista dagarna sattes larverna på svältkur där det enda de fick konsumera var importerade Kaffir Lime blad som skulle ge larverna lite extra smak. En intressant sak vid odling av insekter är att de har ganska små vätskebehov. I det här fallet räckte det med vattnet de fick från grönsakerna.

Efter temakvällen på Pet Sounds åkte vi hem till mitt kök och tillagade maskarna och skapade följande lilla film:

Hur smakade larverna? Mycket bra. För egen del tycker jag att den kokta larven var godast men med lite segare skal som gjorde den lite svårare att bita av. Den rostade larven var mer bitvänlig och enklare att äta rakt av.


Källa: (Siemianowska, E. , Kosewska, A. , Aljewicz, M. , Skibniewska, K. , Polak-Juszczak, L. , Jarocki, A. and Jędras, M. (2013) Larvae of mealworm (Tenebrio molitor L.) as European novel food. Agricultural Sciences, 4, 287-291. doi:10.4236/as.2013.46041.)


Don’t miss Bugburgers newsletter!

Do you want to keep tabs on what’s happening in the edible insect business? Are you curious on the topics edible insects and insects as food? Subscribe to Bugburgers newsletter for free!

(your email address will only be used for sending you the newsletter)


bokenVärldens bästa bok om ätbara insekter?
Kan du läsa svenska? Grattis då kan du läsa:
Äta insekter: Entomaten och det stora proteinskiftet. Den går att köpa i vanliga bokhandlar, hos förlaget, på Adlibris och Bokus. Läs mer om boken och köpställen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Translate »