Så lagar du en Bugburger – första testreceptet
Så var det då äntligen dags att börja experimentera med bugburger-recept. När jag letat recept har jag konsekvent valt bort dem som innehåller kött. Exempelvis Chebugschichin från Arnold van Huis, Henk van Gurp and Marcel Dickes fina bok ”The Insect Cookbook”. Denna burgare är säkert god, men vad är poängen med att göra burgare där ingredienslistan innehåller 450 gram nötfärs och 25 gram mjölmaskar? Duktiga Ellen och Emma på Insects for starters har också gjort en ”bugburger” där färsen består av 500 gram kycklingfärs som toppas med mjölmask. Inte okej för att kallas ”Bugburger” tycker jag, och utmanar Ellen och Emma på att ta fram ett riktigt bra bugburgerrecept fritt från nöt, lamm, fläsk och kyckling! ;)
Det första receptet Bugburger testar är skapat av tv-kocken och ”gastronauten” Stefan Gates. Receptet är skapat för ett BBC-program och du hittar det i sin originalform här >>
Stefan Gates ligger för övrigt även bakom den ambitiösa och mycket sevärda BBC-dokumentären ”Can eating insects save the world”.
Lite mer om receptet nedan, men först lite Bugburger-tv om själva tillagningen. Denna gång på engelska:
Det som slog mig när jag gick igenom receptet var hur mycket frystorkade mjölmaskar som krävdes. Till två burgare skulle det vara 140 gram. Den påse med 45 gram mjölmaskar som jag hade på lager (inköpt för 5,69 pund (cirka 73 kronor) från Eatgrub) Räckte alltså knappt till en burgare. Så jag modifierade receptet något:
Ingredienser:
50 gram frystorkade mjölmaskar (jo faktiskt visade vågen att jag hade 50 gram, inte 45)
25 gram valnötter
60 gram grovt hackade färska champinjoner
1 klyfta vitlök
1 ansjovisfilé (i originalreceptet är det en sardellfilé… liten språkmiss från min sida fick anchovy till ansjovis, en svensk variant som inte finns på engelska. Bör nog även testa med sardell)
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
3 tsk olivolja
1 tsk färsk timjan
0,5 tsk färsk rosmarin (kan med fördel hackas lite innan mixning)
salt
nymalen peppar
I övrigt behöver du en matberedare/mixer + stekpanna och stekspade. Hur själva tillagningen går till ser du i filmen ovan. Nu till några kommentarer om detta recept:
Fråga 1: Håller den här burgaren måttet smak och konsistensmässigt?
Jag skulle nog vilja svara ja på den frågan. Smaken är angenämt nötig och de smakar bättre än en stor del av de vegetariska burgare jag smakat. Med rätt tillbehöver (en skiva ost på hade fulländat upplevelsen) blir den också saftig (viktigt med den där skivan tomat på). En nackdel är att burgaren är något smulig vilket gör att man helst matar på ingredienser ovanpå burgarpucken och inte under.
Fråga 2: Funkar det att göra den här burgaren på en restaurang?
Som jag skrev ovan är burgaren något smulig och en aning ömtålig. Ska du göra denna burgare i en stressig restaurangmiljö skulle det nog underlätta med någon ytterligare form av bindemedel. Själva tillverkningsprocessen går nog bra att skala upp, och man kan med fördel preppa en massa bugburgarpuckar på morgonen och ställa i kylen. Jag är lite osäker på om de går att frysa dock. En fördel med detta recept är att den dyraste ingrediensen, mjölmasken är frystorkad vilket innebär att litet svinn pga att råvaran blir gammal.
Fråga 3: Vad kan en sådan här burgare kosta?
Än så länge är denna burgare inte billig. Som privatperson (som inte betalar grossistpriser och betalar moms) går ingredienserna för själva burgarpucken på cirka 100 kronor där mjölmaskarnana (inklusive frakt) står för 90 procent av kostnaden. Lägg till bröd och tillbehör och du har gjort dig själv en burgare för cirka 120 kronor (på restaurang kanske 250-300 kronor?).
Jämfört med många andra recept jag kikat på kan det dock vara prisvärt (vi får se längre fram), och ska det bli en Bugburgerkedja krävs givetvis att råvaran, mjölmaskarna odlas på närmare håll och till ett betydligt lägre pris.
Slutord
En riktig smakstart för Bugburgers testkök. Det här testet lovar gott för framtiden. Nu letar vi vidare efter fler heta receptkandidater och bra råvaror. Funderar bland annat på ett från Crunchy Critters och så kanske man skulle svänga ihop en ”grass-whopper”, bestående av gräshoppor och en mild ost gjord på komjölk…
Andra recept:
Se även andra testrecept:
Så lagar du en Bugburger – testrecept 2
Så lagar du en Bugburger – testrecept 3
En tanke om “Så lagar du en Bugburger – första testreceptet”