Så lagar du en Bugburger: Syrsmjölsburgaren
Får erkänna att jag varit en smula lat på sistone och hållt mig till varianter av receptet som jag serverade DI Weekend i höstas. I slutet av juni anordnade jag dock en provsmakning för sju entusiaster och passade på att utöver den burgaren även servera en burgare baserat på ett helt annat recept. Receptet hittade jag på filmen Bugs on the Menus ambitiösa sajt, kallas ”The Critter Fritter Burger” och är skapat av kocken Jason Ducklow (originalreceptet hittar du här).
Det som gjorde mig lite extra nyfiken på detta recept var att det innehöll många ingredienser jag inte använt i en burgare förut, däribland syrsmjöl. Ett utmärkt tillfälle att använda ett par påsar syrsmjöl från Qvicket.
En film om hur jag gjorde burgaren hittar du här:
Som ni märker innehåller receptet mycket kikärtor. Här har vi hela ingredienslistan:
Ingredienser:
- Ett blomkålshuvud
- 7 dl kikärtor (två burkar kokta)
- 1 dl rivna morötter
- 0,5 dl tärnad röd paprika
- Ett knippe vårlök
- En kruka färsk koriander (i originalreceptet står det ”1 oz cilantro” vilket är ett par krukor koriander)
- 1 matsked rostad vitlök (jag rostade färsk vitlök i stekpana)
- 3 matskedar rostad kokos (den sort jag köpte var i flingform, finfördelade den litegran)
- 1 matsked sambal oelek
- 2 matskedar pressad citron
- 1 tesked kummin
- 2 teskedar gurkmeja
- 3 ägg
- 2,5 dl rostade syrsor
- 3,5 dl syrsmjöl (jag använde Qvickets syrsmjöl)
- 7 dl kikärtsmjöl
Fråga 1: Håller den här burgaren måttet smak och konsistensmässigt?
Förutom jag bestod testpanelen av sju personer: Nico Crededio, Åsa Danielsson, Matts Frost, Tove Larsson, Richard Olofsson, David Stark och Stefan Wennman. Och tillskillnad från tidigare provsmakningar lagade jag utöver det nya receptet en ”referensburgare” enligt det här receptet >>
Och det var bara att konstatera: referensburgaren var mer populär. Visst den här burgaren var god, men den var väldigt kompakt och som David Stark beskrev det: ”lite för mättande”. Användning av såväl syrsmjöl som kikärtsmjöl gjorde burgaren väldigt kompakt och mastig. Smaken var det inget fel på (åt falafel-hållet), och det var trevligt med de hela syrsorna, men i jämförelse med referensburgaren stod den sig slätt. En viktig slutsats är att hamburgare mår bra av att konsistensen är lite grynig, som köttfärs. Blir det för kompakt känns inte det hela lika mycket ”burgare”.
Fråga 2: Funkar det att göra den här burgaren på en restaurang?
Den här burgaren går nog att preppa i förväg, och skulle nog klara av att frysas ner. En sak som skulle kunna förhöja upplevelsen en hel del vore nog om man friterade burgaren. Det kan vara värt att testa i ett senare test.
Fråga 3: Vad kan en sådan här burgare kosta?
Utöver syrsmjöl och de hela syrsorna innehåller den här burgaren en hel del onödigt dyra ingredienser såsom kikärtsmjöl och rostad kokos. Med tanke på att referensburgaren är såväl billigare som godare bemödar jag mig inte ens att ställa upp en kalkyl.
Slutord
Nä, jag upplever tyvärr att den här burgaren är en återvändsgränd och ser inte riktigt poängen att fortsätta använda syrsmjöl som ingrediens i just burgare. Det är bättre att köra lite mer grovmalda insekter. Tror också det är fel spår att fylla ut burgaren med så pass mycket kikärtor, däremot har jag testat att köra kikärtor med testrecept 2 och som en mindre delingrediens funkar det utmärkt.
Andra recept:
Se även andra testrecept:
Så lagar du en Bugburger – testrecept 1
Så lagar du en Bugburger – testrecept 2