Som bekant är det sedan i höstas tillåtet att servera och sälja insekter som mat i vårt grannland Finland. Nu hakar färjebolaget Viking Line på trenden och ger dig som är sugen på insekter möjligheter att äta en insektsspetsad tre-rätters middag redan innan du kommer i land!
Från 5 april till 31 maj kommer en särskilt ”Future food”-meny gå att beställa på en av deras restauranger på de fem fartygen Rosella, Amorella, Grace, Mariella och Gabriella. Att det är just dessa fartyg, berättar insektskocken Topi Kairenius för mig, beror på att det är de som är finskflaggade. De båtar som går under estnisk och svensk flagg får inte servera insekter.
Kockarna som tagit fram menyn är dock svenska. Anders Karlsson och Fredrik Andersson från svenska kocklandslaget. Här berättar Fredrik mer om menyn:
Som insektsentusiast får man tyvärr konstatera att man tvingats importera frystorkade insekter från Nederländerna. Än så länge kan inte finska odlingar matcha behoven som finns i Finland. Menyn tycks också skapad för att få så många som möjligt att testa. Insekterna används snarare som textur och tillägg till traditionella rätter än som en bärande smakingrediens. Och lite märkligt nog har man behållit vingarna på gräshopporna.
I en intervju med Huvudstadsbladet berättar Anders Karlsson:
– Vi hade kunnat mala ner insekterna till mjöl och gömma dem i en kaka, men det ville vi inte. Vi ska våga visa vad vi serverar! Dessutom är gräshoppor inte något konstigt, de är nästan som räkor. Mjölmaskarna har en lite nötaktig karaktär, så dem använder vi i stället för hasselnötter på lammfilén.
Finske insektskocken Topi Kairenius (som du ser i Huvudstadsbladets film nedan) var ombord med uppdraget att ha en workshop med med de olika båtarnas huvudkockar för att ge dem mer insikter kring det här med att äta insekter. Han berättar att han också passade på att introducera färska syrsor och drönar-bi-yngel för kockarna för att visa att färska insekter även kan ge smaker till en rätt, och bära en hel rätt själva.
Man blir ju onekligen lite nyfiken på när exempelvis Viking Line vågar gå hela vägen och ta in en riktig insektskock som sätter menyn. Är bara det här en kul grej för att få uppmärksamhet? Jag skickar en fråga till Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm:
Tror du på en framtid där det kommer serveras mer renodlade insektsrätter där insekterna inte används som en kryddning till traditionella rätter ?
Svaret:
– Personligen tror jag insekterna är här för att stanna som en del av vår måltid, speciellt då de är både ett naturligt och miljövänligt val och en rik proteinkälla.
Det låter bra. Och i vår är det inte omöjligt att jag tar Viking Line till Finland för att träffa entoprenörer där. Och då vet jag att jag på vägen kan passa på att testa ”framtidens mat” (som är nutidens mat i Finland).