I fredags besökte stjärnkocken René Redzepi Nordens största talkshow Skavlan med anledningen av gourmetrestaurangen Nomas comeback. René har tidigare gjort en stor kulinarisk insats bland annat genom att använda insekter som ingredienser och smaksättare i flera av Nomas rätter. I Skavlan bjöd han gästerna på ”myrpesto” bestående av skogsmyra och socker, och gjorde därmed inte bara alla tittare medvetna om att man kan äta myror, utan också tydligt att nya Noma kommer att fortsätta den inslagna vägen.
Grundfilosofin för nya Noma är att följa Skandinaviens ”tre stora grundsäsonger”: vinter, vår/sommar och höst. Där det under vintern främst serveras mat från havet, under vår/sommar mycket grönsaker och under hösten står köttet i fokus. Gissningsvis är det under vår/sommar och höst som inslaget insekter märks i menyn. Kanske exempelvis som förrätter och snacks såsom på Justin Timberlakes ”provlyssningsfest” för hans nya skiva häromveckan. Men mest given på menyn är ändå den röda skogsmyran som smaksättare.
–Jag läste om skogsmyror, och det stod att de hade en stark syrlig smak, berättar René Redzepi i programmet. När vi första gången smakade skogsmyra var det precis som att vi hade hittat guld i skogen.
Att besöka Noma kräver både framförhållning och bra ekonomi. Ordinarie pris per person för en sittning är 2250 danska kronor exklusive dryck. I dagsläget finns bara lediga datum för ett bord som kräver en bokning av 8 personer.
Är du student finns ett schysst studentprisalternativ: 1000 danska kronor inklusive matchande drycker. Anmäl dig till Nomas kölista för studenter. Mer info om bokning här >>
Slutligen vill Bugburger tacka SVT som återigen (trots att insekter inte är godkända som livsmedel i Sverige) bjöd in en kock som bjuder på kulinariska insekter. Förra gången var det Ola Albrektsson som lagade mat i Go kväll >>
Inslaget från Skavlan kan du än så länge se här >>