I skrivande stund är jag på väg hem efter en spännande dag i Måltidens hus i Grythyttan. Det har varit final för Vinnovas projekt Klimatsmart protein och jag och ett hundratal andra har bevittnat presentationen av 14 olika maträtter med en sak gemensamt: De innehåller alla ett nytt, tidigare i Sverige oprövat klimatsmart protein. Som Bugburger skrivit om tidigare använder tre av dessa projekt insekter som proteinkälla, närmare bestämt Tenebrio Molitor, mjölmask.
Det var:
Hakuna Mat som serverade en chili gjord på deras Hakuna färs, en färs bestående av mjölmask, vatten, sojaprotein, glutenfri vetestärkelse, cellulosapulver och askorbinsyra.
SP foods serverade Tenebriosticks. Som påminde en hel del om några av de Bugburgers jag gjort (en blandning av grönsaker och mjölmask).
Tebrito charmade juryn med praliner gjorda på bland annat mjölmaskmjöl.,
Alla 14 projekt gjorde en varsin dragning medan en jury bestående av Lina Gebäck (Linas Matkasse), Tareq Taylor (kock känd från bland annat historieätarna), Mia Spendrup (vd för Loka Brunn) och Charlotte Brogren (generaldirektör på Vinnova) provsmakade rätterna samt ställde några frågor.
14 provsmakningar senare kunde publiken själva testa de olika rätterna. Eller. nja inte riktigt. De lokala miljöinspektörerna var på plats och hade i överenskommelse med Vinnova låtit juryn provsmaka alla rätter, men vi andra fick tyvärr inte pröva Hakuna Mats, Hakuna-färs, Tebritos praliner eler SP Foods tenebriosticks. Livsmedelsverket vill ju värna konsumenternas hälsa (läs Livsmedelsverkets svar på debattartikel i Fri Köpenskap här), och det gör det genom att slå till mot evenemang där en stor del av de närvarande redan ätit insekter och uppenbarligen kan tänka sig att ta risken att pröva en gång till…
Livsmedelsverket gör dock undantag för familjemedlemmar till de som lagat maten (enligt info till Hakuna Mat) och även för jurymedlemmar som ska provsmaka framtidens klimatsmarta mat. Och tur var väl det. Två av de representerade insektsprojekten gjorde nämligen väldigt bra ifrån sig. Hakunamat lyckades knipa tredjeplatsen med sin färs och Tebrito hamnade på delad fjärdeplats med sin pralin. Stor grattis från Bugburger! Också ett stort grattis till Nordisk råvara som kammade hem första priset med sin mat baserade på lupiner! Deras idé har verkligen fantatisk potential: Att ersätta sojabönan med inhemskt odlade bönor från ätbara lupiner.