Det är med glädje Bugburger kan konstatera att det rör på sig i insektsätar-Sverige. Häromdagen presenterade nya insektsstartup-företaget Nutrient sig i samband med Sthlm Techfest (mer om dem i kommande Bugburger-inlägg), och i måndags trillade Eat:ems protein-insektssnacks ner i brevlådor runtom i Sverige. Svenska Eat:em vann ett Food-hackaton i början av året (läs Bugburgers intervju här), för ”Mest innovativa idé”, ett syrsknäckebröd som de nu har utvecklat till proteinsnackset Crics.
Påsarna som du ser på bilden ovan utgör det kit som skickat ut till personer runt om i Sverige som anmält sig som testpiloter på Eat:ems hemsida. Det är två proteinsnacks där Eat:em kombinerar sitt syrsknäcke (bakat på syrsmjöl, speltvetemjöl, solroskärnor, linfrön och malda linfrön), med choklad och kryddor som täcker knäckets ena sida. Att blanda upp syrsmjöl med annat mjöl är vanligt eftersom det blir väldigt smuligt om man bara använder malda syrsor. En poäng med speltvete är att det är mer proteinrikt än vanligt vetemjöl, en nackdel är att det precis som vetemjöl innehåller gluten vilket gör att Eat:em inte kan skriva ”glutenfritt” på förpackningen vilket är ett försäljningsargument för exempelvis pionjärerna Bitty Foods, som gör en stor poäng att de använder ”No grains and dairy products”.
Testförpackningarna innehåller fem små kakor vardera. Hur det kommer att se ut när produkterna väl når butik är inte klart. Det kan också vara så att produkterna ändras en del. Det är ju trots allt ett test, och det formulär som testpiloterna fyller i handlar såväl om hur de smakar, förpackningen och hur mycket man kan tänka sig betala för produkten.
Skillnaden mellan de två produkterna ligger i kryddningen, där Chili och havssalt just är täckta med chiliflingor och havssalt, medan Chai är täckta med en chokladsmet där kanel, kardemumma och nejlikor blandats i. Chai skulle faktiskt lika gärna kunnat heta pepparkaka, eftersom nejlikor och kanel ger en tydligt pepparkaksliknande smak.
Trots att det är väldigt snarlika produkter gör kryddningen att skillnaden blir ganska markant där Chili- och havssalt känns rivigare, och kanske lite nyttigare än Chai som upplevs lite mer som att äta en kaka till kaffet.
Och kaka till kaffet är inte riktigt idén här. Eat:em profilerar sig tydligt som näringstillskott och tanken är att du ska slänga i dig en påse Crics efter att du har varit på gymmet, varit ute och sprungit eller kanske fotvandrat i fjällen.
Eftersom jag själv inte är en stor gymmare (min motion består av cykla till jobbet, spela badminton en gång i veckan och simma i snitt varannan vecka) har jag svårt att bedöma om detta är det ideala ”jag har tränat hårt, nu ska jag återhämta mig och bygga muskler”-snackset. Men det är gott, och levererar 18 procent proteiner och flera fina mineraler. Snacksen levererar dessutom en hel del energi där tyvärr 18,8 procent kommer från socker vilket, i kombinationen med speltvete, troligtvis får GI-människorna att rygga tillbaka.
Jag tycker att Eat:em har gjort ett gott snacks, som med sina 13 procent syrsmjöl faktiskt innehåller dubbelt så mycket syrsa som proteinkakan Crobar som vi testade häromdagen. Men är det här vad hälsofolket är ute efter?
Med sin testpilot-kampanj, fina påsar och proffsiga sajt visar Eat:em hög ambitionsnivå. Blir spännande att se hur den Eat:ems slutgiltiga produkt ser ut, samt hur och när den lanseras.
Tillägg: Min snart 9-åriga dotter testade en Cric: ”Kan inte du mejla dem och be om fler?”